Slijedi svoju zvijezdu

ned, 06.sij 2019 Frano Šego

Sveta tri kralja, jedni od prvih Isusovih posjetitelja, su primjer iskrene vjere. Puni vjere krenuli su na dug put u nadi da će naći novog Židovskog kralja. Samo je evanđelist Matej od svih evanđelista opisao njihovo putovanje s Istoka u Jeruzalem gdje ih je susreo kralj Herod. Premda su naišli na teškoće, na kraju dolaze do Isusa i poklanjaju mu tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i smirnu kao čovjeku. Cijelo to putovanje, vodilja im je bila betlehemska zvijezda. Zašto je onda njihova vjera tako iskrena i čista? Bog daje znak, znak koji su Gašpar, Melkior i Baltazar prihvatili. Baš kao oni i mi moramo vjerovati njegovim znakovima bez sumnje. Povjerimo li Bogu naš život kako bi nas vodio, mi ne možemo ići u pogrešnom smjeru. Možda nekada posustanemo i padnemo u sumnju, ali potrebno je samo pogledati prema gore gdje nas slijedi njegova zvijezda. Ona nas uvijek prati, čuva i pomaže. 
Sveta tri skromna kralja su proputovali tako dug put za tako jednostavu zadaću - ići, naći, pokloniti se i darovati. Znali su da je nešto veće od njih zaslužno za ovo putovanje, zato su bili spremni dati svoj život da bi izvršili svoje poslanje. Donijeli su mu tako skromne, a opet tako značajne darove. Nagrada je neprocjenjiva: stajati ispred Marije koja drži Isusa u svom narječju i gleda ga brižnim očima?! 
Kraljevi, baš kao i pastiri, odlaze od Vječnoga kralja puni radosti i sa sigurnom spoznajom: “Nitko neće biti veći kralj od Novorođenog djeteta!”

Poučeni primjerom današnjih kraljeva i mi smo pozvani slijediti svoju zvijezdu i neumorno koračati prema vječnom Betlehemu.