Proslavljena svetkovina Tijelova

sub, 02.lip 2018 www.zupa-posusje.com

U četvrtak 31. svibnja 2018., na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Gospodina našega Isusa Krista, u našoj je župi večernje euharistijsko slavlje tradicionalno proslavljeno na središnjem groblju „Martića križ“ poslije kojeg su se vjernici u svečanoj procesiji s Presvetim uputili prema župnoj crkvi. Sv. misno slavlje predslavio je fra Mate Dragićević, brat našeg fra Marka, na službi provincijskog ekonoma u Mostaru.

Fra Mate je na jezgrovit, sadržajan i poticajan način progovorio o otajstvu euharistije, srži kršćanskog života, skladno uklapajući i nekoliko životnih primjera kojima je oslikao svetost i uzvišenost dara euharistije – Božje prisutnosti među ljudima. Na sv. misi su koncelebrirali fratri iz Posušja te župnici Zagorja, Vira, Hercegovačkih Vinjana, Posuškog Gradca i Rakitna. Misna su čitanja čitale odrasle čitačice i čitač, a evanđelje je navijestio đakon fra Jozo Hrkać, dok je misno slavlje osobito uveličao pjesmom župni zbor „Fra Grga Martić“ iz Posušja pod ravnanjem s. Marine Ivanković. 

Po svršetku misnog slavlja, predvođeni ministrantima, prvopričesnicima, đacima i framašima, vjernici su koracali iza Presvetog Oltarskog Sakramenta koji su od postaje do postaje nosili koncelebranti u zlatnoj monstranci i pod kićenim baldahinom, simbolom neprolazne nebeske slave s kojom Krist u svakoj euharistiji ujedinjuje i ovu našu prolaznu, zemaljsku stvarnost. Na pojedinim su postajama, pomoćnim oltarima, postavljenima duž glavnih gradskih ulica, Božju riječ navijestili svećenici suslavitelji: fra Milan, don Joko, fra Marko i don Ilija, a molitvu su vjernika čitale framašice. Stigavši do krajnje postaje, koja se nalazila ispred spomenika fra Grge Martića, nakon zahvale domaćeg župnika i posuškog dekana fra Mladena Vukšića, predslavitelj je fra Mate svima udijelio svečani blagoslov. 

Unatoč promjenjivu vremenu, na ovoj je proslavi uistinu djelatno, molitvom i pjesmom, sudjelovalo mnogo vjernika. Zahvaljujemo svima koji su u organizacijskom smislu doprinijeli da se ovo slavlje dogodi na primjerenoj razini.