Tijelovo 2022.

ned, 26.lip 2022 Frama Posušje

Pun naziv ovog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Presveto Trojstvo je Bog Otac, Sin i Duh Sveti. Jedan Bog i tri Božanske osobe koje nam se svakodnevno daruju u sakramentu Euharistije. Upravo blagdan Tijelova podsjeća nas na Veliki četvrtak i ustanovljenje Euharistije, najvećeg i najsvetijeg događaja na ovozemaljskom životu i pozivaju na poklon pred tim Vječnim Misterijem. Svakim danom iznova imamo priliku susresti se s Njim u sakramentu Euharistije, otvoriti mu svoje srce i dopustiti da boravi u njemu.
Upravo smo zbog toga i ove godine tradicionalno započeli svetkovinu Tijelova svetom misom na groblju Martića Križ. Misno slavlje predvodio je fra Augustin Čordaš. Kroz svoju jasnu, sažetu propovijed istaknuo je prvenstveno važnost same Euharistije, svećenika, a i nas samih koji bi trebali biti kao kruh, slijediti put pšeničnog zrnja, umirati zajedno s Gospodinom, dopustiti da budemo gnječeni, kao vino iz mnoštva grozdova kako bi iz nas izišao životni sok, kako bi se povezali u jedno i kako bi to jedinstvo imali u konačnici u vječnosti.
Nakon Euharistije, svečana procesija je s Presvetim krenula ulicama našega grada. Procesija se sastojala od četiri postaje. Slavili smo Gospodina molitvom, pjesmom i čitanjima. Nakon procesije je uslijedio svečani blagoslov ispred kipa fra Grge Martića koji je ujedno bio i završni dio ove svetkovine. Župnik fra Mladen Vukšić se zahvalio svemogućem Bogu na ovom divnom danu, kao i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način pružili svoju pomoć. Na ovom slavlju, svoj doprinos ostavilo je i dosta naših framaša, koji su nošnjom baldahina, zvučnika te čitanjem molitve vjernika uveličali ovo slavlje.