Prvić 2022.

uto, 12.srp 2022 Sanja Đerek i Leona Senjak

Naša Frama je nakon višegodišnje pauze zbog pandemije ponovno organizirala ljetovanje za naše framaše. Sudjelovalo je 58 framaša, a predvodili su nas fra Jozo Hrkać i fra Ivan Hrkać. Ovo ljetovanje vođeno je pod geslom: „Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima!“ (Mt 10, 32).

Mali, pomalo pust otočić u blizini Šibenika postao je ispunjen našim smijehom, pjevanjem i igrom. 
Stigavši na otok  4. srpnja, smjestili smo se u samostan sv. Marije od Milosti. U samostan nas je primio don Božo Škember kojem smo zahvalni za svu pomoć koju nam je pružio. 

S obzirom da je ovo bio duhovni odmor,  framaši su se kroz svakodnevnu svetu misu, ispovijed i molitvu mogli približiti Bogu. Svaki dan je započinjao i završavao molitvom te upravo to i je razlog našega uživanja u svakom trenutku na poseban način.

Uz more, druženje, plivanje i igre, imali smo i određene obveze koje su se nalazile u rasporedu. Za vrijeme obroka bili smo podijeljeni u grupe tako da je svatko imao priliku pomoći posluživati određene obroke.

Jutro bi započeli molitvom, a kasnije sve do mise i ručka imali bi slobodno vrijeme provedeno u uživanju u ljepotama ovog otoka.
Poslije mise smo imali slobodno vrijeme koje smo također provodili u zajedništvu plivajući, igrajući picigin uz glazbu, skačući s molova, šetajući... 

Večeri bi započeli molitvom časoslova, a ostatak vremena proveli u druženju i šetnji, a odlazak na počinak svima bi teško padao.

Ne samo da smo se zabavili i stekli nova prijateljstva, nego smo i naučili mnogo toga.
Shvatili smo da ćemo se više nahraniti ako kruh podijelimo nego uzememo cijeli za sebe, a da istovremeno osoba do nas ne dobije ni komadić. Ovih 6 dana za naše framaše je bilo prelijepo iskustvo koje ćemo zauvijek pamtiti ne samo po fotografijama i suvenirima, nego i po sklopljenim prijateljstvima i lijepim trenutcima.

Vrijeme je prebrzo prolazilo pa je tako došla i subota - dan povratka. 
U popodnevnim satima naši framaši vratili su se u Posušje, preplanuli,odmorni i sretni.
Zahvaljujemo Bogu što su nas svi ovi zajednički trenutci još više učvrstili, kako u molitvi, tako i u prijateljstvu, a ove uspomene ćemo zasigurno pamtiti cijeli život.
Prije svega naučili smo živjeti u zajedništvu i dijeliti jedni s drugima upravo onako kako nas Isus to uči.
Za nas ovo ljetovanje je bilo mali Raj na zemlji.