Lištani 2018.

sri, 24.lis 2018 Petra Galić

„Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!“ (Fil 4,4)  geslo je naše duhovne obnove koja se odvila u Lištanima od 19. do 21. listopada 2018. godine. 
Naša grupa maturanata i nekoliko trećaša skupa s fra Jozom zbilja je slijedila ovu Pavlovu poruku Filipljanima te smo ovaj vikend proveli u radosti, molitvi i druženju. Pošli smo u petak u popodnevnim satima te smo putem posjetili samostan u Gorici-Livnu te njihov muzej gdje smo mogli vidjeti bogatu izložbu slika i povijesne ostatke s naših područja. Zatim smo krenuli dalje i stigli na naše konačno odredište – Lištane. Nakon što smo se smjestili, imali smo svetu misu, a večer smo proveli u zajedničkom susretu u riječi. 
Subota je započela jutarnjom molitvom te korisnim predavanjem Marije Jurković, voditeljice duhovno-pastoralnoog centra sv. Josip. Dala nam je savjete za budućnost, upozorila na opasnosti modernog doba te ukazala na potrebu molitve. Nakon toga smo imali moltvu krunice u prirodi. Poslije ručka smo imali slobodno vrijeme koje smo također iskoristili u prirodi igrajući mnoge igre, razgovarajući i međusobno smo se družili. Najljepši dio seminara bila je subota poslijepodne kada smo imali mogućnost svete ispovijedi i vrijeme smo proveli u šutnji čitajući Novi zavjet, razmišljajući o našem odnosu prema Bogu. Večer je protekla u večernjoj molitvi, klanjanju i za kraj smo pogledali predivan film 'La vita e bella'.
U nedjelju smo nakon jutarnje molitve imali rad u skupinama natjecateljskog karaktera, tj. imali smo kviz o poznavanju Biblije, preciznije Novog zavjeta, a najbolja skupina prigodno je nagrađena. Poslije toga smo otišli na misu u župnu crkvu, ručali i zaputili se nazad prema Posušju. Zadnja stanica bio je Karmel sv. Ilije na Zidinama, gdje nas o. Jakov Kuharić proveo kroz unutrašnjost i okolicu Karmela. U popodnevnim satima stižemo u Posušje.
Vjerujem da će nam ovaj seminar svima ostati u lijepom sjećanju jer smo ga proveli u zajedništvu. Kroz igre, molitvu i druženje zbližili smo se i proveli jedan predivan vikend posvećen jačanju našeg odnosa s Bogom. Mir i dobro!

 

Više fotografija možete pronaći na našoj facebook stranici.