Hodočašće u Asiz 2023.

sri, 26.tra 2023 Frama Posušje

Troje naših framaša, Luka Landeka, Leona Senjak i Lucija Biško  prošli su tjedan sudjelovali na hodočašću u Asiz, pod organizacijom Frame Hercegovina i na taj su način ostvarili san svakog framaša.

Tijekom 5 dana obišli su sva franjevačka svetišta sva mjesta gdje je nekoć boravio i sam Franjo. Polazak je bio na Uskrsnu večer u pratnji područnog duhovnog asistenta fra Joze Hrkaća, fra Andrije Majića i s. Ivane Džeba, a prvo odredište u ponedjeljak 11. travnja bila je La Verna, brdo na kojem je sv. Franjo primio stigme. Tamo su, osim za razgledavanje,  imali vremena i za promišljanje i osobnu molitvu. Sudjelovali su i u procesiji do kapele stigmi. Sljedeći dan posjetili su baziliku sv. Marije Anđeoske koja je izrađena oko malene crkvice koju je sagradio sam Franjo- Porcijunkule. Kao što je i sam fra Andrija rekao, tu se svetost može rezati nožem. Nakon toga zaputili su se u sam Asiz gdje su posjetili mnoga poznata svetišta- bazilika sv. Damjana, bazilika sv. Klare, Chiesa Nuova... Svako od navedenih svetišta u sebi krije važnu priču vezanu za Franjin život, te je bilo zanimljivo čuti te priče nalazeći se na samom mjestu radnje. U bazilici sv. Klare imali su priliku vidjeti originalni križ svetog Damjana s kojeg je Franjo čuo riječi Raspetoga. Franjino djetinjstvo sagledali su iz drugačijeg ugla razgledavajući Novu Crkvu (Chiesa Nuova) izgrađenu na temeljima kuće i trgovine Franjinih roditelja. Večer su, kao i svaku na ovom hodočašću, proveli u slobodnom vremenu družeći se, pjevajući i razgledavajući grad.

Nakon ispunjenog drugog dana treći dan je bio još ispunjeniji , rezerviran za obilazak Rietinske doline i njenih svetišta. Greccio je mjesto gdje su napravljene prve žive jaslice i gdje su framaši proslavili Svetu misu pjevajući Božićne pjesme. Zatim su posjetili Fonte Colombo, mjesto gdje je Franjo napisao pravilo i gdje se nalazi nacrtan znak Tau onakav kakvim ga je pisao i sam Franjo. Lijepo vrijeme i prirodno okruženje učinili su im ovaj dan još ljepšim. U četvrtak su pošli na dugo očekivani put u baziliku sv. Franje gdje su na njegovom grobu proslavili Svetu misu. Nakon slobodnog vremena provedenog u molitvi, promišljanju i proučavanju fresaka, pošli su na Carcere gdje se nalazi eremitoriji sv. Marije, u srcu padine Monte Subasia. Ono po čemu će taj put do Carcera još više pamtiti je kiša koja ih je pratila polovinom puta. No to ih nije spriječilo da se dive znamenitostima koje se tamo nalaze, stablo s kojeg je Franjo propovijedao pticama i vražja rupa. Tamo su imali i klanjanje poslije kojeg su se zaputili nazad u hotel.

Na posljednji dan ovog hodočašća, prije polaska kući posjetili su Padovu, a tamo baziliku sv. Ante Padovanskog, baziliku sv. Justine i svetište sv. Leopolda Mandića. U sva tri mjesta nalaze se relikvije svetaca, pa su tako vidjeli neraspadnuti jezik sv. Ante u njegovoj bazilici, neraspadnutu ruku  sv. Leopolda Mandića s kojom je ljude odrješivao od grijeha, a u bazilici sv. Justine nalaze se kosti sv. Luke Evanđelista, Nevine dječice, kosti mučenika, te relikvije same sv. Justine. Nakon toga u večernjim satima pošli su prema Hercegovini. Naši framaši u Posušje su se vratili u subotu u jutarnjim satima, sretni, ispunjeni i s mnogo lijepih uspomena, novih prijateljstava i puno suvenira. Ovo je za njih bilo nezaboravno iskustvo u kojem su imali priliku dublje se povezati s našim serafskim ocem Franjom i  osjetiti njegov duh u navedenim mjestima i ulicama Asiza. Ovakvo iskustvo zauvijek je ostalo urezano u srcima naših framaša.